Glygaatio – siitä(kö) rypyt johtuu

Herätys, terminologian tunnit jatkuu!

Nyt tutustutaan antiagerintaman trenditermiin, glykaatioon. Törmäilin termiin jo jokunen vuosi sitten, kun etsin ratkaisuja huuliryppyjeni oikaisuun. Silloin kuukeloimalla löytyi lähinnä diabeteksen syntymekanismeihin liittyvää glykaatiotietoutta, mutta nyt glykaatio tuntuu olevan ”joka toisen” innovatiivisen iholaboratorion ongelmalistalla.

Glykaatio liittyy kahteen kehomme tärkeään ainesosaseen: sokeriin ja valkuaisaineisiin.

Verensokeri eli glukoosi on tuikitärkeä ainesosa, josta on kovastipaljon hyötyä kehossamme. Sitä kunnioittaen! Kehomme valkuaisaineista (eli proteiineista) taas yleisin on kollageeni. Sitä on mm. luussa, rustossa, jänteissä, elinten ympärillä sekä ihossa. Kollageeni on vetolujuudeltaan vahvaa ja joustavaa, eikä siis katkeile helposti vaan jaksaa tukea kuminauhamaisesti tukea antaen.

Keskitytään ihoon. Kollageeni on selkeästi ihomme tärkein proteiini. Sitä on dermiksessä pitkinä säikeinä, joiden tehtävänä on pitää iho kimmoisana, joustavana ja siten myös rypyttömänä.

Glykaatio eli sokeroituminen tarkoittaa yksinkertaisuudessaan veren sokerien reagoimista elimistön proteiinien (esimerkiksi kollageenin) kanssa ei-ehkä-niin-toivotulla tavalla, eli vanhentaen. Olet saattanut törmätä kirjainyhdistelmään AGE (Advanced Glycation End products, eli glykaation lopputuotteet). Nuo AGE:t muodostavat ristisidoksia kollageenisäikeiden väliin, jolloin kollageenisäikeet menettävät joustavuuttaan, ne jäykistyvät ja haurastuvat. Iholle käy vähän niin kuin leivän kuorelle uunissa: taikinan sokerit ja proteiinit reagoivat keskenään ja kuoresta tulee kova ja korppuinen. Siis juonteinen ja ryppyinen.

Glykaatio on kehon normaalia vanhentumistoimintaa, joka alkaa jo 20 vuoden iässä (juuh!!). Puhutaan luonnollisesta vanhenemisesta, jota emme juurikaan voi jarruttaa.

Sen sijaan solujen ennenaikaisen vanhenemista voimme estää ja osin jopa korjata vaurioita!

Ikävin noidankehä tässä kohtaa on, että oksidaatio kiihdyttää glykaatiota. Siispä antioksidanttisuojaa kehiin! Erittäin tärkeää on myöskin lakata ylikuormittamasta kehoamme ylimääräisellä sokerilla ja vääränlaisilla hiilihydraateilla (jotka lisäävät veren glukoosipitoisuutta).

Mitä tulee labrainnovaatiohin, haluan kertoa mielenkiintoisesta ainesosasesta,
AGL dipeptidistä. Se koostuu kahdesta aminohaposta, joilla on yhdessä glykaatiota estävä ja antioksidatiivinen vaikutusmekanismi. AGL dipeptidi:

 • toimii antioksidanttina estäen hapettumisreaktioita
 • pysäyttää AGE-toiminnan eli glykaatioreaktioden syntymistä
 • estää kollageenin ristisilloittumista
 • edistää ristisilloittuneen kollageenin hajoamista (poistaa siis jo syntyneitä vaurioita).

Biuti Loungella on tarjota sinulle ”aseet” glykaatiota ja oksadaatiota vastaan sekä niiden tihutöitä korjaamaan ainutlaatuinen, vahva C-vitamiinihoito, johon on pakattu mukaan tehokas annos AGL dipeptidejä!  Bioline Jato DEOX  -hoidon teho perustuu mm. hoidon aikana aktivoitavaan kolmen C-vitamiinimuodon cocktailiin. Tehoaineet siis aktivoidaan ja imeytetään ihollesi mahdollisimman tuoreeltaan, jotta saat niiden tehovoimasta kaiken itsellesi. 

DEOX vaikuttaa pitkäkestoisesti korjaten oksidatiivisen stressin aiheuttamia vaurioita aktivoiden ihon omaa kollageenituotantoa. Saat ihollesi myös maksimaalisen suojauksen vapaaradikaalien tuhoja vastaan ja rakennusaineita kollageenin muodostukseen. DEOX on osa Bioline Jatòn Proage -ohjelmaa erityisesti keväällä ja kesällä.

Oksidaatio vanhentaa

Antioksidantti on tuttu sana. Antioksidantteja pitää nappailla kasvisten, hedelmien ja pilleripallerienkin muodossa. Mutta oksidaatio ja antioksidantit oikein ovat?

Aloitetaan jakamalla sana kahtia: ”Oksidantti” viittaa hapettumiseen ja ”anti” tämän estämiseen. Hapettuminen (oksidaatio) on kemiallinen reaktio, jossa yksi tai useampi elektroni siirtyy kokonaan tai osittain atomilta toiselle. Esimerkiksi happi sattuu olemaan sellainen atomi, joka omii röyhkeästi naapuriensa elektroneja. Naapuri menettää toimintakyvylleen tärkeän elektronin, se hapettuu.

Hapettuessaan rauta ruostuu, omenan pinta tummuu jne. Oksidaatio siis vanhentaa. Myös ihoamme ennenaikaisesti. Puhutaan oksidatiivisesta stressistä. Se on tila, jossa elimistömme antioksidanttien ja vapaaradikaalien välillä on epätasapaino. Kehon toiminnat häiriintyvät vapaaradikaalien rellestellessä.

Vapaaradikaalit ovat siis niitä rellestäjiä, jotka häiritsevät kehomme normaalia solutoimintaa varastelemalla toisille tärkeitä elektroneja. Niistä käytetään myös nimitystä ROS (Reactive Oxygen Species = reaktiiviset happilajit). ROS:eja elimistössämme muodostuu UV-säteilyn, stressin, ilmansaasteiden, tupakoinnin (myös passiivisen!), epäterveellisen ruokavalion, liikunnan puutteen sekä yhä lisääntyvän ionisoivan säteilyn (kännykät, tietokoneet yms) seurauksena.

Antioksidantti on ”hapettumisenestoaine”. Se on kemiallinen yhdiste, joka estää toisten yhdisteiden hapettumista tarjoamalla vapaaradikaaleille omia elektronejaan. Kehossamme antioksidantteina toimivat parhaiten A-, C- ja E-vitamiinit sekä seleeni.

Okei, SIKSI siis meidän on syötävä antioksidantteja!

Suun kautta nautittujen antioksidanttien jakelujonossa iho on valitettavasti ihan hännillä. Se saa vain ”jämät”. SIKSI on tehokkaampaa tarjota iholle antioksidanttisuojaa suoraan voiteen/seerumin muodossa; suojaus ja korjaus kohdistuu suoraan ihon soluihin.

Ihon tärkein antioksidantti lienee C-vitamiini. Se neutraloi ihon vapaaradikaaleja, parantaa ihon kiinteyttä vahvistamalla kollageenituotantoa, vaalentaa vähentämällä melaniinituotantoa ja tukee E-vitamiinin vaikutuksia ihollamme.

Valitan, tässä tulee huonot uutiset:

 • Vanheneminen vähentää ihon C-vitamiinipitoisuutta
 • UV-säteily häiritsee C-vitamiinin toimintaa
 • C-vitamiinia on saatava ulkoisesti. Sitä kehomme ei pysty itse valmistamaan.

Koulussa opetettiin, että C –vitamiini on vesiliukoinen vitamiini. Askorbiinihappo onkin! Sitä saa kasviksista ja hedelmistä. Askorbiinihappo on erittäin tehokas antioksidantti, mutta sen molekyylirakenne on erittäin epävakaa. Se reagoi vapaaradikaalien kanssa jo ilmakehässä/voidepohjassa. Ihokin pistää hanttiin vesiliukoisten aineiden imeytyvyydessä.

Mutta hätiin on kehitetty C-vitamiinin rasvaliukoiset muodot: Askorbyylipalmitaatti ja Askorbyylitetraisopalmitaatti. Ne ovat huomattavasti vakaampia, eli säilyvät pidempään, rasvaliukoisina imeytyvät ihoon paremmin ja ovat siten tehokasta antioksidanttisuojaa iholle. Kannattaakin C-vitamiinivoiteen INCI-listaa tutkiessa tsekata, että voiteessa on nimenomaan mainittu ascobyl palmitate ja ascorbyl tetraisopalmitate sen sijaan, että sieltä löytyy pelkkä ascorbic acid.

Voit myös skipata INCI-listojen tutkailun. Biutissa on käytössä Bioline Jatòn DE-OX C evolution. Siis tehokas 3C vitamiinipooli, mutta lisäksi enemmän*)

*) Toinen ihon ikääntymisen tällä hetkellä kiinnostavin osatekijä on glykaatio. Siitä lähiaikoina….

 

 

Neulaton mesoterapia ja kemialliset happokuorinnat Biutissa

Kaamoskausi on todellista ihonhoidon kulta-aikaa! Kun aurinko ei ole häiritsemässä (heh), iho suorastaan nauttii erilaisista tehohoidoista. Tietenkin on aivan ihanaa tulla rentoutumaan ja rauhoittumaan Biutin lämpimään hoitopetiin. Tuoreimmat tutkimukset osoittavat, että hierontaa ja kosketusta sisältävät hoitomuodot laskevat stressitasoa ja nostavat immuunipuolustussolujemme määrää veressämme, joten kasvohoito EI todellakaan ole pelkästään kauneuden hoitoa!

Ajattelin nyt kuitenkin kertoa tässä  hiukan, millaisia järeämpiä hoitomuotoja Biutilla on tarjota. Ensinnäkin Biutin medikaaliset hoidot tehdään espanjalaisella TOSKANI -sarjalla.
TOSKANI  on medikaalisten ihonhoitolaitteiden ja farmaseuttista laatua olevien ammattihoitoaineiden valmistaja. Tuotekehitys tähtää mahdollisimman tehokkaaseen, uusimman teknologian ihonhoitoon niin hoitolassa kuin kotihoidossakin.

 

Medikaalisen ihonhoidon terminologiaa

Näiden hoitojen kohdalla ei varsinaisesti voi puhua hemmottelusta, tuloksista kylläkin! Nyt tähdätäänkin mahdollisimman tehokkaaseen ihon kuntoutushoitoon, kuitenkin  mahdollisimman miellyttävästi. Ihan ensin lienee paikallaan avata terminologiaa. 


Kemiallinen happokuorinta

Perinteiset hoitolassa tehtävät kuorinnat ovat ns. kosmeettisia kuorintoja. Rakein, entsyymein ja miedoin hedelmähapoin poistetaan ihon pinnalta kuollutta ihosolukkoa, jotta hoitavat aineet saadaan imeytettyä epidermikseen. Medikaaliset kuorinnat ulottuvat syvemmälle epidermikseen  ja lisäksi  niillä  on  muitakin ihon kuntoon vaikuttavia ominaisuuksia. Kuorintaliuoksia on erilaisia ja eri vahvuuksia kuhunkin käyttötarkoitukseen. Myös ihon kunto, ominaisuudet ja se, miten sitä on jo hoidettu, vaikuttavat happovalintaan. Biutilla on käytössä eri vahvuuksisia Manteli-, maito-, salisyyli-, atsealiini- .ja glygolihappoja.

Mesoterapia 

Meso tarkoittaa keskimmäistä ja terapia hoitoa. Siispä mesoterapia tarkoittaa yksinkertaisesti ihon keskimmäiseen kerrokseen, Mesodermikseen, eli dermikseen, kohdennettavia hoitomuotoa. Mesoterapia kuntouttaa ihon rakennetta sisältä ulospäin, Syvälle ihoon viedään  hoitoaineita, joita ihossa luonnollisestikin  esiintyy ihosolujen ravinteina: antioksidantteja, entsyymejä, vitamiineja, peptidejä ja kasvutekijöitä.

Biorevitalisaatio 

TOSKANIhoidoissa mesoterapian ja biorevitalisaation välinen ero on ihoon vietävissä tehoaineissa. Mesoterapiassa valitaan hoitotavoitetta vastaava, Toskanin kehittämä ravintoaineyhdistelmä, mutta hoitoa voidaan tehostaa lisäämällä mukaan myös kallisarvoinen,  yksittäinen tehoaine, ”monodose ”, jollaisia aiemmin lähinnä lääkärit ovat injektoineet kohdealueelle. Esimerkkinä puhtaasti yhtä ainesosaa sisältävästä monodoseampullista voisin mainita vaikkapa pienimolekyylinen, biomimeettisen hyaluronihapon, jolla saadaan ihoon huikeasti välitöntä, pitkäkestoista kosteutusta. SISÄLTÄ ULOSPÄIN.  Biorevitalisaatiolla on ihon kuntoa ja ulkonäköä välittömästi kohottavia vaikutuksia.


MesojectGun – neulaton mesoterapia

Mikä olisikaan mukavampaa kuin saada yhdistettyä kaikki elektroporaation ja usein kivuliaiden mikroneulauksien tai hyödyt. Vieläpä tehokkaammin, kivuttomasti ja ihon pintaa rikkomatta? TOSKANI  MesojectGun -menetelmällä tehoaineet saatetaan täsmällisesti kohdealueelle ja -syvyyteen Pulse Booster -sähköteknologialla, neulattomasti. Hoito on miellyttävän tuntuista, iho aktivoituu hoitosirun mikrohiontapinnalla samalla kun turvalliset, tarkkaan syvätyt sähköimpulsit avaavat solukalvojen reseptorit hetkellisesti vastaanottamaan kapseloidut aktiiviaineet tuoreeltaan ja mahdollisimman tehokkaasti.

Mesoterapian ja kemiallisten happokuorintojen hyödyt

Lähes kaikki ihot hyötyvät mesoterapia ja happohoidoista. TOSKANI on kehittänyt täsmälliset hoitoprotokollat kuhunkin haasteeseen:

 • juonteet, veltostunut iho
 • harmaa, eloton iho
 • pigmenttimuutokset
 • aknearvet ja jäljet
 • akne
 • rosacea
 • couperosa, punottava iho
 • hiustenlähdön ongelmat

Hoitotuloksia on nähtävissä jo yksittäisen hoitokerran jälkeen, mutta usein vaaditaan pieni sarjahoitorupeama buustaamaan aiemmin vähäiselle hoidolle jäänyttä ihoa. Sen jälkeen voidaan siirtyä muihin kosmetologihoitoihin ja tehostaa saavutettuja tuloksia yksittäisillä hoitokerroilla tai tehosarjoilla silloin tällöin.

Toki hoidon vasta-aiheitakin on! Tietyt sairaudet ja esimerkiksi tulehdustilat estävät medikaaliset hoidot, mutta ennen ensimmäistä hoitokertaa kontraindikaatiot kartoitetaan tarkkaan yhdessä samalla, kun laadimme sopivan hoitosuunnitelman.


TOSKANI -sarjahoidot

Iholla on tietty,  yksilöllinen palautumisaika, joka pitää huomioida sarjahoitoja suunniteltaessa. Yleisimmin hoitoja tehdään sarjana 3 – 5 kertaa kuukauden välein, mutta tehokkaamminkin voidaan edetä. Kemiallisten happokuorintojen minimiväli on  2 viikkoa ja  MesojectGun -hoitojen viikko!

TOSKANI -hoitojen toteutus Biutissa

Hierontaa näissä hoidoissa ei saa, mutta Biutissa hoidon päätteeksi on aina aikaa  rauhoittavalle ja hoitotuloksia tukevalle naamiolle.

Alkukartoituksen jälkeen iho puhdistetaan. Alkupuhdistusta seuraa aktivoiva syväpuhdistus ja sitä vielä ihon pintarasvan poistaminen. Valitsen sinulle sopivan TOSKANI hapon, jonka vaikutusaika on 3-10 minuuttia. Tämän jälkeen iho neutraloidaan, eli palautetaan luonnollinen pH-arvo. Mikäli teemme sinulle ainoastaan kemiallisen happokuorinnan, seuraa vielä kaksi hoitotavoitetta tukevaa naamiota ja hoitovoide.

Protokolla on hyvin samantyyppinen MesojectGun -käsittelyssä. Siis ensin kolmoispuhdistus pintakuorinnalla ja sen jälkeen laitekäsittely, jota seuraa okluusionaamio. Jos teemme sinulle yhdistelmähoidon, mesoterapia tapahtuu heti happokuorinnan jälkeen ja hoidon päättää okluusionaamio. Tämä on selkeästi suosituin vaihtoehto Biutissa!Ennen hoitojen tekemistä käydään läpi mahdolliset hoidon vasta-aiheet, eli kontraindikaatiot. Saat kotihoito-ohjeet hoidon yhteydessä.

Parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi ja ihon hyvinvoinnin takaamiseksi on suositeltavaa käyttää jälkihoitovoiteena Toskanin Total Recovery -hoitovoidetta. Ihon palautumisaika on yksilöllinen. Sen korjautuminen ja toimintojen aktiivisuus jatkuvat pitkään, vaikka hoitojen jälkeinen mahdollinen punakkuus laantuukin pian.

 

 

Biutin syyskauden 2021 kunto-ohjelmat julkaistu!

Vihdoin ja viimein päästään käsiksi Biutin suosittuihin ”trainer programmeihin”, eli monille teistä tuttuihin ihonhoito-ohjelmiin. Syyskaudella 2021 on mukana peräti kolme uutuushoitoa, sillä espanjalainen Toskani farmaseuttinen ja medikaalinen ammattihoitosarjani saa täydennystä MesojectGun hoidoilla ja happokuorinnoilla sekä loistavilla täsmätuotteilla. Bioline Jatòlta saapuu aivan taivaallinen, korjaava ja kaunistava Gold AGE -luksushoito. Sarjan kotihoitotuotteetkin täydentyvät jumalallisella ”kultaisella” sleeping maskilla. Näistä kaikista lisää myöhemmin.

BIUTI PROGRAMMET

Biuti Programmien ideana on, että sitoutat itsesi huolehtimaan kauneudestasi. Se onnistuu parhaiten, kun kalenterissasi on valmiiksi varatut ajat koko syyskaudelle. Sitä varten olen tehnyt erilaisia kokonaisuuksia valinnan helpottamiseksi ja suunnitelmallisuuden maksimoimiseksi. Programmen hoidot ovat normaalihintaisia. Ne varataan kaikki kerralla, mutta maksetaan erikseen kunkin hoidon päätteeksi ja viimeinen hoito on bonushintainen ”palkinto” sitoutumisestasi. Bonushoidon voit antaa itsellesi vaikkapa joululahjaksi (ja sen ajankohta voi olla 2022 puolella). Lisäksi olen kunkin hoidon kohdalla valinnut lahjaksi jonkin ohjelmaan sopivan kotihoitotuotteen. Pidetään yhdessä huolta kauneudestasi!

MESOTERAPIAOHJELMA – ikääntymismerkkien tehokorjaukseen/ennaltaehkäisyyn

 1. Toskani happokuorinta ja MesojectGun -hoito 190€
 2. Toskani MesojectGun -hoito 169€
 3. Toskani happokuorinta ja/tai MesojectGun -hoito 169/190€
 4. Bioline Jato uutushoito Gold AGE 100€ (normaalisti 140€)

Lahjoitan sinulle happokuorinan jälkihoitotuotteen (arvo 60€), jota voit käyttää koko ohjelman ajan tukemaan hoitotuloksia.
Ohjelma yhteensä 628/649€, jolloin ETUSI 100€

Toskani on ihon hoidon ”next level”. MesojectGun -käsittelyllä saavutetaan kaikki mikroneulauksen hyödyt (ja enemmänkin), mutta ihoa rikkomatta ja kivuttomasti.
You’ll LOVE it!! Hoitoprotokolla imeytettävine ainesosineen valitaan hoitotavoitteen mukaisesti. Esimerkiksi pigmenttihäiriöille ja jopa couperoottiselle iholle on omat hoitoprotokollansa.  Ohjelman lopuksi pääset tutustumaan autuaallisen ihanaan, ylellisesti korjaavaan Bioline Jatò Gold AGE -hoitoon.

ANTIOKSIDANTTIOHJELMA – lempeää, hierontaa sisältävää Bioline antiagea

 1. Bioline Jatò Primaluce ja ultraäänipuhdistus 110€
 2. Bioline Jatò DE-OX 120€
 3. Bioline Jatò DE-OX 120€
 4. Bioline Jatò uutuushoito Gold AGE 100€ (normaalisti 140€)

Lahjoitan sinulle Toskani Radiance ampullit tehostamaan hoitotuloksia (arvo 60€).
Ohjelma yhteensä 450€ jolloin ETUSI 100€

Ohjelman tavoitteena on korjata kesän tuomia aurinkovaurioita ja tukea ihon kollageenisynteesiä. Primaluce on lempeän tehokas AHA-happokuorinta ja DE-OX huikea ”C-vitamiinipommi”. Ja ohjelman lopussa pääset tutustumaan autuaallisen ihanaan, ylellisesti korjaavaan Gold AGE hoitoon.

KOSTEUTTAVA JA VAHVISTAVA OHJELMA– herkälle, couperoottiselle ja kosteusköyhälle iholle

 1. Biuti Ritual kosteuttava ultraäänihoito 110€
 2. Bioline Jatò DE-SENSE ihon puolustusmekanismia vahvistava hoito 95€
 3. Bioline Jatò DE-SENSE 95€
 4. Toskani SENSITIVE MesojectGun herkän ihon ”next level” hoito 100€ (normaalisti 169€)

Lahjoitan kokeiluusi 5 Toskani Sensitive ampullia (arvo 20€)
Ohjelma yhteensä 390€, joten ETUSI 89 €

Ohjelman tavoitteena on vahvistaa ihoasi kohtaamaan tulevan talven haasteet. Ensimmäisellä kerralla kuoritaan lempeästi pois kesän jäljet, sitten aloitetaan vahvistavat toimet, Ensin De-Sensen hierontaakin sisältävillä hoidoilla. Ohjelman lopuksi pääset tutustumaan mesoterapiaan ja toteamaan, että Toskanin MesojectGun -laitetta todellakin voi hyödyntää myös herkän ihon tukemisessa.

 

 

Näitä ohjelmia voit varata vain paikanpäällä hoidon yhteydessä tai soittamalla!

 

 

Ihon vanhenemismuutokset

Rypyt ja juonteet eivät suinkaan ole ainoa vanhenemisesta kielivä muutos ihollasi. Tilanne on paljon vakavampi 😬

Räväytänpä tähän alkuun ”kauhulistani”, joka ei taida olla edes täydellinen….

 • Solujen uusiutuminen heikkenee
 • Fibroblastisolujen toiminta heikkenee ja vääristyy (kollageenituotanto)
 • Kollagenaasientsyymin tuotanto lisääntyy
 • Glykosaminoglykaanien määrä vähenee
 • Dermiksen ja epidermiksen välinen koheesio heikkenee
 • Melanosyyttisolujen määrä vähenee ja toiminta heikkenee
 • Langerhansinsolujen määrä vähenee (puolustuskyky heikkenee)
 • Ihon herkkyys lisääntyy ja tulehdustilat voivat esiintyä voimakkaampina
 • Mikroverenkierto heikkenee
 • Ihon pinnan vesipitoisuus vähenee
 • Tali- ja hikirauhasten aktiivisuus vähenee
 • Kuolleiden ihosolujen luonnollinen hilseily ihon pinnalta heikkenee
 • Kasvojen lihakset heikentyvät…

Osa listassani on selkeää suomea, varsinkin sanat” vähennee” ja ”heikkenee”.
Mutta koska mukana on todennäköisesti myös sanoja, joita et tunne tai ainakaan et muista, mikä niiden tarkoitus on, ajattelin hiukan taas availla käsitteitä. Olen huomannut, että yleensä auttaa, jos osaa yhdistää syy-seurausakselia.

Tässä vaiheessa korostan, että KYLLÄ, näitä ikääntymismuutoksia voidaan hidastaa ja jopa korjata! Pyyhi siis (järkytyksen) kyyneleesi. Eiköhän aloiteta ihosi kuntouttaminen NYT.

Kaikilla elimistömme soluilla on syklinsä: solu syntyy, se uurastaa ja lopuksi kuolee. Kasvutekijät (joihin en tässä syvemmin sukella) säätelevät solujakautumista, siis uusien solujen syntyä ja kehitystä. Syöpäsolupirulainen on syntyessään ihan tavallinen solu, jonka dna-koodi on mennyt rikki: sen kuolemisvaihe jäi koodautumatta, joten se vain jakautuu jakautumistaan (siitä sana kasvain).
Normaalisti solut toimivat aikansa ja kaikkensa annettuaan kuolevat pois. Kun uusia terveitä soluja ei tahdo syntyä, ei uutta työvoimaa ole tarpeeksi saatavilla, vaan vanhukset (kantasolut) puhjaavat sen, minkä jaksavat ennen kuin kupsahtavat kokonaan.*) Tämä on koko kroppamme ”ongelma”, syy siihen, että emme ole kuolemattomia. Taitaapa olla perimmäinen syy kaikkeen, minkä toiminta ihossammekin heikkenee tai vähenee.

Dermis, eli verinahka on ihokerroksista se, joka kuhisee elämää. Siellä sijaitsevat mm. ihon kimmoisuudesta vastaavat, proteiineista koostuvat kollageeni- ja elastiinisäikeet, dermiksen soluväliaineesta eli volyymista ja kosteudesta huolehtivat glykosaminoglykaanit, on veri- ja lymfasuonta, hermopäätteitä, fibroplasteja jne.

Fibroblastisolut vastaavat mm. kollageenin muodostuksesta.  Kun fibroblastien toiminta heikentyy, hidastuu kollageenin tuotanto ja kollageenisäikeiden määrä vähenee. Samalla kollageenisäikeiden sokeroituminen (glykaatio) muuttaa niiden koostumuksen kovaksi ja hauraaksi, sidekudos jäykistyy, mikä ilmenee syvinä juonteina ja ihon kimmoisuuden alentumisena. Kollagenaasientsyymin tuotanto lisääntyy, mutta tämä lisääntyminen ei ole hyvä asia. Kollagenaasientsyymi näet pilkkoo kollageeniketjuja (jonkun on sekin homma tehtävä) eli vähentää niiden määrää entisestään.

Glykosaminoglykaanit ovat pitkäketjuisia sokerimolekyylejä, joista ehkä tunnetuin on hyaluronihappo, jota dermiksen soluväliaineessa on eniten. Glykosaminoglykaanien tehtävä on muodostaa dermikseen volyymia, soluväliainetta, jossa solujen on helppo ”lillua” ja suorittaa tehokkaasti tehtäviään. Kun volyymi alkaa vähetä, alkaa tila käydä ahtaaksi ja toimintaolosuhteet heiketä. Ulkoisesti volyymin puute näkyy ”rupsahtamisena”, eli nuoruuden terveen pyöreyden häviämisenä kasvonpiirteistämme. Enemmän pitäisi kuitenkin olla huolissaan tuosta solujen elintilan vähenemisestä?

Verinahan ja orvaskeden (dermiksen ja epidermiksen) välissä on eräänlainen poimu, jonka kautta ihomme ylin kerros saa tarvitsemansa ravinnon ja poistaa sitä kautta kuona-aineitaan. Epidermiksessä ei ole verenkiertoa, vaan dermiksestä työntyy epidermikseen eräänlaisia nystyjä, joiden tarkoitus on osaltaan lisätä kerrosten välistä aineenvaihduntapinta-alaa, joka sekin nyt sitten vanhetessa pienenee, sillä nystyt tuppaavat oikenemaan. Nystyille ravintoa ja happea kuljettavien verisuonten toiminta heikkenee, kapilaarit (pintasuonet) yrittävät paikata heikkenemistä laajentumalla, mikä näkyy läpikuultavan epidermiksen läpi couperoottisena ihona.

Epidermis (orvaskesi) vastaa hyvin suurelta osalta elimistömme puolustuskyvystä. Se torjuu liiallisen ultraviolettisäteilyn, kemikaalit ja sairauksia aiheuttavat mikrobit. Epidermiksen alimmassa, tyvisolukerroksessa syntyy keranosyyttisoluja, jotka ihon pintaa kohti matkatessaan kasvattavat vahvan sarveissolupanssarin suojauksemme. Samainen ”panssari” huolehtii myös ihon pinnan vesitaloudesta: se ylläpitää kosteustasapainoa muodostaen ihon pinnalle mikroskooppisen ohuen hydrolipidikalvon, jota kutsutaan myös happovaipaksi. Ihon pH on 4-5, eli hapan. Happovaipan toiminnan häiriintyessä ihon pintakerros kuivuu. Kaikki ihotyypit voivat kärsiä pintakuivuudesta, mikä ilmenee ihon karheutena ja pahimmillaan punoituksena, jopa näppylöinä. Pintakuiva iho heikentää osaltaan ihon suojamekanismeja.

Sarveissolujen seassa sijaitsee UV-säteilyltä suojaavia melanosyyttisoluja, jotka kasvattavat muiden solujen suojaksi eräänlaisen päivänvarjon, mikä näkyy rusketuksena. Suojamekanisminsa lisäksi melanosyytit osallistuvat D-vitamiinin muodostukseen. Kun näiden solujen toiminta heikkenee, palamme helpommin ja tosi-tosi-tosi tärkeä D-vitskutuotanto heikkenee.

Dr. Langerhans löysi aikoinaan epidermiksestä metkoja soluja, jotka sodankäynnin termein toimivat tiedustelijoina ja vahtisotilaina. Kun langerhansinsolut huomaavat sarveissolupanssarin läpi päässeen terroristin, ne tekevät kaiken voitavansa niiden etenemisen pysäyttämiseksi ennen kuin viholliset pääsevät verenkiertoon. Aika vähälle huomiolle nämä sankarit ovat jääneet, mutta ovat elimistöllemme elintärkeitä! Voi vain kuvitella mitä tapahtuu, kun etuvartio pettää. Tässä tapauksessa tulehdukset ja erilaiset allergiset reaktiot ja ärsytystilat yleistyvät.

Hiki- ja talirauhasten tuotannon heikkenemisestä toki hyötyvät jotkut, mutta yleisesti ottaen tämäkin heikkeneminen on huono juttu. Hikirauhasen tehtävä on poistaa elimistöstä kuona-aineita, siis jätteitä, ja huolehtia osaltaan lämmönsäätelystä. Talirauhasen toimiessa normaalisti, sen tuotos (tali) osallistuu ihon pinnan luonnollisen kosteustekijän NMF:n valmistukseen, voitelee ihon pintaa ja on siten kaikin tavoin terveen ihon tärkeä osatekijä. Ilman talia ihon pinta kuivuu ja näyttää ryppyiseltä.

Kun epidermiksen keranosyyttisolut ovat tehtävänsä tehneet, ne ovat nousseet aivan ihon pintaan, kuolevat ja hilseilevät pois. Nuorilla tämä vaellus kestää noin 28 vuorokautta, kun taas vanhemman ihon uusiutumisnopeus nykytietämyksen mukaan voi olla jopa 50 päivää! Kuoltuaan sarveissolu hilseilee taivaan tuuliin. Nuorilla siis melko nopsaan, kun taas vanhemmiten ei. Iho näyttää elottomalta ja harmaalta.

Epidermiksen alla on dermis ja sen alla hypodermis, jossa sijaitsevat mm. lämmönsäätelystä huolehtivat rasvasolut, jotka toimivat mukavasti myös pehmikkeenä, kun esimerkiksi kaatua kupsahdamme. Tämän lisäksi rasvasolut varastoivat ylimääräisen energian, jonka suustamme elimistöömme tungemme. Rasvasolujen välissä on tilaa, johon kertyy kuona-aineita, varsinkin jos siellä risteilevä lymfasuonisto ei toimi kunnolla.

Kuona-aineilla tukittu rasvasolujen välitila näkyy kosmeettisena selluliittina(lääketieteellinen selluliitti on vakava tulehdustila samaisella alueella). Selluliitti on aineenvaihdunnan häiriötila, josta on mahdollista päästä eroon pitkäjänteisellä ruokavalioremontilla ja aineenvaihdunnan tehostamisella. Tähän repertuaariin kuuluvat liikunta, kuivaharjaus, lymfahieronta, verenkiertoa ja lymfajärjestelmää elvyttävät voiteet.

Lihaksien paikka on hypodermiksen alla. Kasvojen alueella on yli 50 lihasta, jotka jännittyvät, kiristyvät, heikentyvät ja veltostuvat siinä missä muutkin lihakset. Jos tuolla näkee kasikymppisiä lihaskimppuja punttisaleilla, on järjenvastaista väittää, ettei myös kasvolihaksia pystyisi jumppaamaan timmeiksi! Youtube on tulvillaan hyviä ohjeita.

Omalta osaltani, kosmetologina pystyn hieronnallani aktivoimaan ja rentouttamaan kasvoalueen lihaksia, lisäämään verenkiertoa ja lymfasuoniston virtausta, imeyttämään aineisosia siinä samalla, kun sinä nautit ja rentoudut. Aika kiva jumppahetki, vai mitä?

Antiagehoidot eivät siis ole pelkkää ryppyjen ja juonteiden hoitamista. Kaikki liittyy kaikkeen, niin ihonhoidossakin. Hoidon pitää olla kokonaisvaltaista ja on todella paljon, mitä voimme tehdä kasvojesi nuorekkuuden säilyttämiseksi ja mikä parasta ihosi kuntouttamiseksi.

Geneettisille vanhenemistekijöille emme voi kuin kumartaa, mutta ympäristötekijöiden aikaansaamille, ennenaikaisille vanhenemisilmiöille nykyaikaisella kosmetologisilla hoidoilla pystymme vaikuttamaan paitsi hidastaen ilmiöiden etenemistä, myös korjaten vaurioita. Good enough?

(olen kirjoittanut tämän artikkelin jo 29.2.2019. Siirtelen tekstejä hiljalleen Kauneushuoneen puolelta tänne Loungeen, Pääset lukemaan lisää artikkeleitani tästä)

*) Luin mielenkiintoisen Helsingin sanomien tiedeartikkeelin 31.7.2021, joka kertoi,  Helsingin Yliopiston solu- ja kehitysbiologian professori Sara Wicström ryhmineen saaneen selville, miksi ihon (tässä tapauksessa karvatuppien) kantasolut menettävät elinvoimaansa. Tutkijat huomasivat hiirikokeissaan (😢), että kantasolut eivät itsessään väsy. Niiden puhti loppuu, kun niitä ympäröivä sidekudos jäykistyy (glykaatio). Siirrettäessä  kantasoluja nuoriin hiiriin, kantasolujen toimintakyky palautui. Tutkijat ovat pystyneet osoittamaan, että sidekudoksen jäykistyminen etenee nimenomaan kantasolujen ympäristössä. Eipä siis ihme, että minäkin ”suu vaahdossa!” mesoan kollageenisäikeiden suojelemisen tärkeydestä. UV on niiden pahin vihollinen.

SKY -kosmetologi on ikääntyvän ihon ystävä, ihonhoidon asiantuntija

 

 

 

 

 

 

Wilde Pedique – varpaankynnen korjaus

Varpaankynsien vioittuminen tuntuu olevan kovin yleinen, joskin vaiettu ongelma. Varsinkin isovarpaan kynnet joutuvat kovalle koetukselle.

Wilde Pedique -geelaus, medikaalisemmin sanottuna kynsiproteesin rakennus, on auttanut lukuisia asiakkaitani. On ihan mielettömän palkitsevaa ja ihanaa saada välitöntä, vilpitöntä ja joskus aivan liikuttunuttakin kiitosta uusista, kauniista varpaista. Nähdä, miten asiakkaan koko olemus muuttuu, kun hän saa varpaankyntensä ”takaisin”. Ne, joille kynsiongelma on tuttu, ymmärtävät kyllä, mistä puhun!

Geelikorjaus voidaan tehdä, jos tervettä kynttä on jäljellä vähintään noin 5 mm. Täysin irronneen kynnen alueella geeli ei valitettavasti pysy. Jalkoja ei WP-geelauksen yhteydessä kylvetetä (jalkaterät desinfioidaan suihkeella), jotta kynsi pysyy kuivana. Tämä mahdollisimman hyvän tarttuvuuden vuoksi.

Teen nykyisin Wilde Pedique -geelauksia melkeinpä yksinomaan vioittuneiden kynsien korjaamiseksi. Samalla toki huollan ja siistin muutkin varpaankynnet. Jo pelkkä vioittuneen kynnen korjausgeelaus tekee ihmeitä, mutta lisäksi voit valita kynsien lakkauksen ”tavallisella”, ilmakovetteisella kynsilakalla tai superkestävällä CND Shellac -kestolakkauksella. Tutustu vaihtoehtoihin TÄSTÄ.

Tullessasi ensimmäisen kerran WP-geelaukseen, tutkin kynnen tilanteen, kerron vaihtoehdoista ja teemme yhdessä hoitosuunnitelman. Geelauksen yhteydessä annan kotihoito-ohjeita. Siksi ensimmäiseen geelaukseen saapuvalle varataan hiukan enemmän aikaa Jos sinulla on enemmän kuin yksi vioittunut kynsi tai muita toiveita, voit mainita siitä nettiajanvarauksen lisätietoja -kohdassa.

Lue lisää Wilde Pedique -tekniikasta TÄSTÄ.

 

Ja jos sinulla on kysyttävää, kannattaa soittaa, tekstata tai meilata. Kerron mielelläni lisää tästä tekniikasta.

 

WILDE PEDIQUE – korjataan varpaankyntesi kauniiksi

LCN_Wilde_Pedique_varpaat

Sormien kynsille tarkoitetut kovat geelaukset eivät sovi jalkojen kynsille. Jaloissa tarvitaan kenkään ja jalan liikkeisiin mukautuvaa joustavaa geelimassaa.

Saksalainen kynsilakka- ja geelivalmistaja LCN on kehittänyt erityisesti varpaankynsien vahvistamiseen ja korjaamiseen tarkoitetun geelin, joka joustaa ja on siksi kestävä. Tämä geelausmenetelmä ei ole uusi, mutta valitettavan tuntematon. Minä olen saanut Wilde Pedique koulutuksen ja tehnyt korjauksia jo viitisen vuotta.

WILDE-PEDIQUE sopii sekä terveelle että ongelmista kärsiville varpaankynsille. Erilaisten kynsisairauksien hoidon yhteydessä geeli on hyödyllinen apuhoito. Geelauksen avulla kynsi on esteettisesti kaunis koko hoitojakson ajan.

Varpaankynsien ongelmista yleisimpiä ovat eriasteiset kasvuhäiriöt. Varsinkin isovarpaan kynsi kasvaa usein huonosti, väärin tai on irti alustastaan. Kynsi saattaa olla ikävästi värjäytynyt, uurteinen tai jopa rullata kipuisasti kynsivalliin. Kaikkia näitä ongelmia voidaan korjata WILDE-PEDIQUElla. Ja mikä parasta, geelillä voidaan rakentaa uusi, kaunis kynsi irronneen tilalle. Tämä apukynsi suojaa omaa, hitaasti kasvavaa kynttä.

Geeli levitetään puhtaalle, kuivalle kynnelle ja kovetetaan UV-valon alla.

Itse kiinnostuin WILDE-PEDIQUEsta toden teolla, kun oli ”oma lehmä ojassa”. Tiputin ukkovarpaalleni painavan esineen sillä seurauksella, että kynnen alle, kasvuaihioon tuli mustelma ja kynsi lähti irti. Rumahan siitä tuli. Kasvatuskin kestää ikuisuuden, tietävät kaikki, joille on käynyt vastaavaa. Nämä kuvat ovat ihka omasta varpaastani:

Wilde_Pedique_varpaankynnen_korjaus_vaiheet_oma_kynsi

Ensin kynnestä poistetaan hiomalla kaikki epäterve materiaali. Minun tapauksessani mustelma oli jo aivan kynnen päässä, joten sekin voitiin poistaa. Geeli levitetään puhtaalle, kuivalle kynnelle ja kovetetaan UV-valon alla.

Teen nykyisin Wilde Pedique -geelauksia lähinnä vioittuneiden kynsien korjaamiseksi.
Samalla huollan ja siistin toki muutkin varpaankynnet. Jo pelkkä vioittuneen kynnen korjausgeelaus tekee ihmeitä, mutta lisäksi voit valita kynsien lakkauksen ”tavallisella” kynsilakalla tai superkestävällä Shellac -kestolakkauksella. Tutustu valikoimaan palvelut -sivulla!

Koulutusmallilleni tein WP:t jokaiseen kynteen, ranskalaisella lakkauksella

Wilde_Pedique_asiakas_harjoitustyo

Geelauksen huoltoväli on 6 – 8 viikkoa. Kotihoitona riittää kynnen lyhentäminen viilaamalla.

´ps. Lausutaan ”vilde pedik” 😊

LCN_Wilde_Pedique_silver_plus_gel

Kuuluuko kasvohoitoosi hieronta?

Olen kiitollinen, sillä saan useasti kuulla sanan ”kiitos”!  Vieläpä niin, että kuulen kiitoksen tulevan suoraan sydämestä. 

Useimmiten saan tuon kiitoksen joko sponttaanisti ja välittömästi hieronnan jälkeen tai hoidon päätyttyä. Myös asiakkaani hiukan pöllämystynyt olemus hoidon jälkeen kertoo hoitoni olleen rentouttava. Enpä ole aiemmin syvällisemmin miettinyt asiaa. Nautin näet itse suunnattomasti hieroessani kasvoja, kaulaa ja hartia/niskaseutua. Rentoudun työskennellessäni itsekin ja nautin suuresti tästä hoidon vaiheesta. Varsinkin, kun tiedän, että kunnolla tehdyn hieronnan vaikutukset ovat moninaiset ja pitkäkestoiset. 

Hieronnan koskettava vaikutus saa melkeinpä jokaisen vaipumaan rentoutuneeseen, lähes unenomaiseen olotilaan, se poistaa kireyden tunnetta ja auttaa unohtamaan hetkeksi päivän kiireet. Nukahtaminen jo hieronnan aikana on täysin mahdollista (ja sallittua; anna mennä vaan!), mutta viimeistään naamion aikana ajatukset ovat harhailleet vapaina jonnekin kauas… Mindfulnesia ihan parhaimmillaan.

Toki tarkoitukseni onkin saada sinut rentoutumaan ja hetkeksi pois arjen hektisestä hälinästä, mutta mukana on myös teknisempi funktio. Samalla kun imeytän tehoaineita ihoosi, hieronnan vaikutukset ulottuvat paljon syvemmälle. Dermiksessä (suomeksi verinahka) sijaitsevat mm. veri- ja imusuonet, jotka vastaavat ihon solujen aineenvaihdunnasta. Elvyttävä hieronta aktivoi dermiksen verenkiertoa, tehostaa sen ravinnon- ja hapensaantia sekä kuona-aineiden poistumista. Esimerkiksi ihon kimmoisuudesta vastaavat kollageenisäikeet hyötyvät suuresti tästä elvytysoperaatiosta. 

Kasvojen alueella on yli 50 lihasta, jotka jännittyvät, kiristyvät, heikentyvät ja veltostuvat siinä missä muutkin lihakset. Näillä lihaksilla on tärkeä vaikutus siihen, miltä kasvomme ja ihomme näyttävät. Kasvonpiirteitä kohottavat ja lihaksistoa aktivoivat ja siten ihoa napakoittavat hierontaotteet ovat olennainen osa antiagehierontaani. Aktivoinnin vaikutukset jatkuvat pitkään vielä kotonakin. 

Huonosti nukutut yöt ja stressaavat päivät kiristävät  kasvolihaksiamme, muuttavat ihon väsyneenharmaaksi ja keräävät turvotusta etenkin silmien seudulle. Ihon  aineenvaihdunta on häiriintynyt. Väsynyttä ilmettä ja kärttyiseltä näyttäviä ilmeryppyjä saadaan poistettua säännöllisellä treenillä. Siis  myös hieronnalla.

Hieronta ja menetelmät valitaan aina ihon tarpeet huomioiden! Esimerkiksi epäpuhtaan  ihon laajan mekaanisen puhdistuksen jälkeen hierontaa ei tehdä, sillä ihon pitää saada levätä tulehdusreaktioiden ehkäisemiseksi. 

Lymfahieronta on erinomainen valinta herkkää, reaktiivista, tulehtunutta tai turvotusta keräävää ihoa hoidettaessa. Lymfahieronta tehostaa imunestekiertoa ja kuona-aineiden poistumista ja on mukavan rentouttavaa, hellää ja rauhoittavaa hierontaa. Itse käytän ns. Voddertekniikkaa, johon olen saanut koulutuksen.

Ihan uusimpana hierontatekniikkana Biutissa on Gua Sha -hieronta. Gua sha ikiaikainen kiinalainen menetelmä, jolla hierotaan ihoa ja lihaksistoa erityisen jade- tai ruusukvartsikivestä tehdyn ”lastan” avulla. Kampamaisilla sivelyliikkeillä tehtävä hoito aktivoi nestekiertoa poistaen kuona-aineita ja aktivoiden soluja uusiutumaan. Gua sha mm. pehmentää ja kirkastaa ihoa sekä tasoittaa juonteita ja ryppyjä.

Syvälle kasvolihaksiin asti vaikuttavien hoitolahierontojeni vaikutuksia pystyt tehostamaan ja tuloksia ylläpitämään itse kotona. Sen sijaan, että vain nopeasti ”läiskäiset rasvat naamaan”, suosittelen, että annat kasvoillesi ja hoitorutiineillesi lempeää aikaa. Jo viiden minuutin voidehieronta on mainio tapa lisätä ihosi hyvinvointia. 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.